If you don't make mistakes, then you aren't really trying.

Chřest, chřest všude

31. května 2013 v 22:28 | Kate |  other.
Určitě už jste se někdy setkali s chřestem. Ať už jste ho přímo chutnali nebo jen viděli třeba v obchodě. Každý víme jak chřest vlastně vypadá. Ale víte o něm vůbec něco?

Chřest, který se latinsky nazývá asparagus (cože jste také určitě už někdy slyšeli) je zelenina blízká cibuli a česneku. Je plná vitamínů a důležitých látek, takže když ho budete jíst, dostane se vám velká dávka vlákniny, železa, vápníku, hořčíku a plno vitamínů jako například A, B nebo K. Další informací kterou považuju za důležitou je to, že se konzumují pouze výhonky.



Je několik druhů. V obchodě se můžete setkat s bílým, zeleným a světle fialovým. V sezóně (od května do poloviny června) chřest seženete v každém supermarketu. Krom čerstoučkého chřestu existuje i nakládaný , ale s tím nemám žádné zkušenosti. A jak poznáte opravdu čerstvý chřest, když si ho chcete jít jen tak koupit do supermarketu? Nelze ho ohnout. Čerstvost se pozná i podle toho, že když do něj mírně říznete, vyteče z něj tekutina. Ale předpokládám, že někde v obchodě do něj nebudete řezat nožíkem, haha. Je nejlepší, když chřest spotřebujete hned po tom, jak si ho přivezete domů. Kdyžtak ho ale skladujte v lednici, nejlépe v mokré utěrce.


Mě osobně chřest velmi chutná. Několikrát jsem ho měla v restauraci a jednou jsme s mamkou zkoušeli zapečený chřest (se sýrem) doma. Tento recept mohu vřele doporučit! Najdete ho třeba zde.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama